Vedeli ste, že na pestovanie drobných bobuľovín môžete využiť samozavlažovacie nádoby? Rastliny v nich nebudú trpieť nedostatkom vlahy a prekvapia vás bohatšou úrodou.

 

berberis uvod


Radi by ste si na raňajky dopriali čerstvé jahody a na desiatu práve odtrhnuté lahodné čučoriedky? Aj takáto predstava sa vám môže počas tohtoročnej záhradnej sezóny splniť. Stačí si vybrať vhodnú bobuľovinu, správnu odrodu a ideálnu pestovateľskú nádobu, do ktorej čím skôr vysadíte zdravé a vitálne sadenice. Pri výbere nádoby buďte trendoví, jahody aj čučoriedky prosperujú napríklad aj v samozavlažovacích nádobách. Pplatí sa toto spojenie vyskúšať. Dôležitý je, samozrejme, aj kvalitný a čerstvý substrát, pre čučoriedky kyslejší.


Nezabudnite tiež, že čučoriedky potrebujú dostatok priestoru, vysádzajte ich preto vždy do veľkoobjemových nádob. Jahody napríklad vyniknú aj v závesnom kvetináči a aj sa potom ľahšie oberajú. Avšak zohnať si budete musieť odrody s prevísajúcimi výhonkami.


Prečo sú samozavlažovacie nádoby pre jahody a čučoriedky viac ideálne než bežné kvetináče? Čučoriedky ich ocenia najmä preto, že im zabezpečia neustály dostatok vlahy. Keď by ste totiž čučoriedkam v obyčajnom črepníku chceli zabezpečiť trvale vlhký substrát, poriadne by ste sa nabehali. A zrejme by ani to nestačilo. Na dovolenku, kedy rastliny úplne na pár dní opustíte a prestanete ich zalievať, by ste mohli úplne zabudnúť.


Aj jahodám sa v kvetináčoch so zabudovanou zásobárňou vody skvelo darí, pretože si môžu zobrať toľko vody, koľko práve potrebujú. Nie sú stresované suchom, pri ktorom často zoschnú ešte nedozreté plody, ani premokrením, ktoré zasa môže byť zdrojom hubových chorôb. Rastliny si v samozavlažovacích kvetináčoch navyše berú vlahu rovnako prirodzeným spôsobom ako v prírode - zospodu. Vodu pritom do týchto kvetináčov dopĺňate jednoducho a veľmi pohodlne - bočným otvorom. Listy tak nezostanú cez noc vlhké a rastliny nebudú ohrozené chorobami. Jahody aj čučoriedky sú vo všeobecnosti na nadmernú vlhkosť citlivé, často reagujú hnilobou koreňov a môžu byť viac chúlostivé na niektoré choroby.


Pri pestovaní jahôd alebo čučoriedok nezabudnite, že obe rastliny potrebujú aj dostatok svetla slnečných lúčov. Na takýchto miestach potom lepšie dozrievajú aj plody. Ideálne sú južne orientované miesta. Polotieň je síce ideálne ale nedocielite tu tak vysokú úrodu.

 

berberis 2


Odporúčané odrody čučoriedok


Skúsení záhradníci pre balkóny a terasy a pestovanie v samozavlažovacích nádobách odporúčajú samoopelivú odrodu DUKE alebo CHANDLER. Pre pestovanie v nádobách sa vo všeobecnosit hodia odrody menšieho a kompaktnejšieho vzrastu. Ideálne je si však vybrať niekoľko odrôd s rôznou dobou dozrievania alebo opakovane plodiace odrody. Je ich niekoľko.


Skoré: GOLDTRAUBE, PATRIOT
Stredne skoré: BLUE GOLD, HORTBLUE GOLD, HORTBLUE PETITE, CHANDLER, CHIIPEWA, NORTH COUNTRY, PIONEER, SUNSHINE
Neskoré: DUKE, NORTH BLUE


Odporúčané odrody jahôd


Obľúbené sú najmä opakovane rodiace odrody. Hodí sa vzpriamene rastúca SELVA alebo GRANDIAN. Previsnutým rastom je zasa typická MARA DE BOIS. Tradičné biele kvety majú FRAGOO WHITE, ELAN a TEMTATION. Kombináciu ružových kvetov a aromatických plodov ponúkajú odrody ROSANA, FLORIAN, FRAGOO ROSE TOSCANA, tmavo ružová FRAGOO DEEP ROSE či ešte tmavšia CAMARA.V polotieni budú prospievať lesné alebo mesačné jahody (RUJANA, YELLOW WONDER).


Nezabudnite, že čučoriedky neradi rastú osamotene. Aj keď sú samoopelivé, bude sa im lepšie dariť ak je blízko seba vysadených viac rastlín. Veľkoobjemový kvetináč BERBERIS DUO dokonca umožní kombináciu kríkov čučoriedok aj previsnutých odrôd jahôd. K dispozícii je v štyroch farebných prevedeniach.

 

Zdroj a foto: PLASTIA

PR

 

Pin It