Tam, kde krídlové dvere zaberajú pri otváraní veľa miesta, funkčným riešením sú moderné posuvné dvere. Obľube sa tešia aj pri prechode z interiéru na terasu. Ak sa pre ne rozhodnete, dôležitý je nielen výber dverí, ale aj správna montáž. Ako prebieha a na čo si dať pozor?

 

posuvnedvere1

 

 3 veci, na ktoré by ste mali klásť dôraz počas montáže posuvných dverí

● Základom pre bezpečné používanie dverí a správnu montáž je presné meranie. Aj malá nepresnosť dokáže v tomto prípade narobiť veľa škody.
● Pred montážou sa uistite, že je nosnosť steny je dostatočná a miestom ukotvenia v stene alebo v strope nevedú žiadne rozvody.
● Nezabudnite na správne osadenie jednotlivých dielov aj samotných dverí.

 

posuvnedvere2

 

Ako prebieha montáž posuvných dverí

Teraz, keď už viete, na čo si dať pozor, pozrite si základné kroky montáže. Kroky sa môžu v závislosti od kotviaceho systému líšiť.

1. Výber systému ukotvenia
Ak ste sa rozhodli pre posuvné dvere, potrebujete si zvoliť aj spôsob ich ukotvenia. Základný kotviaci systém, ktorý odporúčajú aj profesionáli zo sklenárstva Sklofix, je kombinácia hornej vodiacej lišty na stenu alebo do stropu a podlahového tŕňu v spodnej časti. Ten bráni nežiaducemu vyklápaniu dverí do strán. Iný spôsob pohybu dverí je pomocou koliesok, ktoré sa pohybujú po koľajnici v spodnej časti. Posuvné dvere zostávajú pri otváraní a zatváraní pri stene alebo sa posúvajú do takzvaného stavebného puzdra. Puzdro môže byť osadené v stene alebo na jej vonkajšej časti – záleží od priestorových možností aj vašich preferencií.

2. Montáž kotviaceho systému
Uchytenie hornej koľajnice je možné na strop alebo stenu. Ukotvenie na stenu je najčastejšie zabezpečené pomocou úchytov. Uchytenie do stropu býva o niečo jednoduchšie – koľajnicu môžete na požadovanom mieste uchytiť pomocou predvŕtaných otvorov umiestnených priamo na koľajnici. Podľa typu steny (sadrokartón, betón) je potrebné zvoliť správne šróby.

 

posuvnedvere3

 

Spodný diel dverí sa posúva v drážke. Ak máte drevenú podlahu, koľajnica sa inštaluje do malej drážky vyrezanej v parketách. V prípade keramickej dlažby je potrebné dolný vodiaci prvok nainštalovať už počas pokládky. Na zafixovaný kotviaci systém v hornej aj dolnej časti umiestnite príruby podľa typu dverí.

3. Osadenie dverí a kontrola
Keď máte hotové všetky stavebné úpravy a namontovaný kotviaci systém, môžete opatrne nasadiť dvere. Následne skontrolujte funkčnosť celého posuvného systému.

Nemáte skúsenosť so stavebnými prácami? Nechajte montáž na odborníkov zo sklenárstva Sklofix. Pomôžu vám s výberom, zameraním aj montážou posuvných dverí, ktoré rozžiaria váš interiér.

 

Zdroj: Sklofix

Foto: Sklofix, Freepik

 

PR

Pin It